7/16/2012

Cocktail Classes - Prima parte



Salutare!

Probabil v-ati intrebat de ce a durat asa de mult pana sa mai postez ceva nou pe blog...   Pai, in mare parte se datoreaza faptului ca am inceput o mega-documentare  pe marginea subiectului: Clase de cocktail-uri...

 De ce?

Avand in vedere ca am vorbit pana acum despre gheata, cocktail, metode de preparare, etc mi s-a parut firesc sa scriu cate ceva si despre modul cum sunt (sau cel putin ar trebui sa fie) impartite cocktail-urile.


Un alt motiv ar fi acela ca nu am vazut nicaieri ceva scris ok legat de subiectul acesta .Asa ca am inceput ma informez de prin carti, reviste, internet, am luat legatura cu multi oameni din bransa noastra si aici aveti toate informatiile adunate , puse cap la cap. Cu asta mi-am ocupat timpul. :)

 Deoarece multe informatii au fost neclare, am luat ce am gasit mai plauzibil si le-am verificat din doua surse diferite. De aceea, daca gresesc pe undeva, va rog sa imi spuneti ! Sper sa va placa...Enjoy !

Le-am luat in ordine alfabetica, sper ca nu am uitat/sarit nimic. Daca mai cunoasteti si alte clase de cocktail-uri, altele decat cele de  aici va rog sa le impartasiti. Doar asa vom putea sa evoluam si noi !




Bangs

Este acea bautura ce contine 3 variatii ale aceleiasi arome, intr-un singur pahar. Este de regula facut prin metoda build, in pahar highball , cu gheata cuburi.

Ex: Orange Bang ( Orange Curacao, Suc Portocale, Bitter Portocale)






Bucks


Buck este o clasa de cocktail-uri ce infatiseaza bauturi gen tip long drink formate dintr-o baza alcoolica  cu adaos de suc de citrice si ginger ale sau ginger beer.

Cel mai cunoscut "Buck" este Moscow Mule (vodka, lime, ginger beer).







Chillers


Sunt acele bauturi construite in paharele highball , de regula bauturile tip "long drink",  alcatuite dintr-o baza alcoolica si care au ca mixer ginger ale.

Ex: Scotch & Ginger Ale







Cobbler

Cobbler este o clasa de bauturi ce dateaza de prin anii 1830 si este formata dintr-o baza alcoolica (originar era facuta cu o baza alcoolica alcatuita din vin, dar acum se face cu aproape orice) , zahar (sub diferite forme) si fructe. Se prepara prin metoda shake ( de regula se agita cu cateva felii de portocala ), dupa care se strecoara intr-un pahar (de obicei paharele tip goblet)  plin cu gheata crushed. Ca si decor se folosesc fructe proaspete de sezon.



Ex: Sherry Cobbler ( sherry, 3 felii portocala, zahar, fructe)




Collins


L-ai vazut pe Tom Collins?

Tom Collins, conform legendei, era un om galagios care statea tot timpul prin taverne si vorbea de rau pe toata lumea pe care o intalnea, sau in majoritatea cazurilor, vorbea de toti cei pe care nu ii cunostea.  Cand "victimele" aflau ce se vorbea despre ei, erau incurajati sa il gaseasca pe acest Collins si sa il confrunte, dar cand ajungeau la tavernele unde trebuia sa fie Collins, nu gaseau pe nimeni. Pentru simplu fapt ca, Tom Collins nu exista. In situatia data, cei care erau pacaliti trebuiau sa dea un rand de baut aceluia care le facea acea farsa. Aceasta farsa erau cunoscuta sub numele de "Marea farsa a lui Tom Collins din 1874."



Conform istoricului David Wondrich, istoria acestei clase de cocktail-uri a inceput odata cu "John Collins" , o bautura ce isi trage numele de la un sef de sala din "Limmers", o taverna din Londra, de prin anii 1800.  Desi baza alcoolica a acelei bauturi a fost "oude genever" (genever-ginul olandez, imbatranit minim 1 an in butoaie de stejar), intre timp a aparut si "Tom Collins" (prin 1870) ce avea ca baza alcoolica "Old Tom Gin ". (in mare, o combinatie intre ginul olandez si london dry gin + adaos de zahar).


Ca si o definitie, "Collins" este o bautura formata dintr-o baza alcoolica , suc lamaie, sirop zahar si apa minerala, ce este servita de regula intr-un pahar inalt, subtire, (pahar Collins) avand ca si garnish (decor) lamaie (sub diferite forme: wedge, twist, zest etc).

Collins este  o ruda apropiata cu "Fizz" si "Sling" dar nu sunt preparate niciodata prin metoda shake , ci prin metoda build.

 Ex: Tom Collins






Cooler

Este o bautura ce are ca si baza alcoolica un distilat, vin sau lichior, preparat direct in paharul clientului, cu gheata cuburi, avand adaugata ca nota finala soda (apa minerala, sifon, posibil cu diferite arome) sau cateodata suc de fructe carbogazos. Ca si decor sunt folosite twist-urile de lamaie.


Ex: Rum Cooler




Cups

Acest tip de bautura l-am descoperit  intr-o carte  ce dateaza din 1834 in care erau prezentate mai multe clase de cocktail-uri. Daca stiti voi mai multe legate despre acest subiect, va rog sa imi spuneti. Sunt chiar curios. Ceea ce am gasit ca si numitor comun la toate retetele este ca toate , absolut toate retetele se prepara intr-o carafa mare. Pana atunci va las  una din retete, poate va ajuta:


Sauternes Cup No. 1 (pentru 6 portii)

Intr-o carafa de jumatate de galon (aprox 1,5 L), zdrobiti aproximativ 700gr de coacaze, adaugati o bucata mare de gheata, o sticla intreaga de vin Sauternes, amestecati si serviti !




Crustas


Se pare ca aceasta bautura a fost inventata prin 1850 de catre un barman numit Joe Santini, in New Orleans. Este considerata a fi stramosul cocktail-urilor moderne Marguerita, Sidecar si tuturor celorlalte care folosesc glazurarea buzei paharelor cu diferite ingrediente. Este chiar supranumit "cocktail-ul - veriga lipsa " deoarece pana la aparitia sa , cocktail-urile aveau forma clasica (spirit, sugar, water, bitter) dar "crusta" a schimbat putin regulile, adaugand un ingredient acid, un lichior si un distilat mai slab alcoolizat la reteta clasica.

Cocktail-ul poate fi prezentat sub forma pe care o stim cu totii, aceea in care se glazureaza buza paharului (de regula se folosesc paharele tip cocktail si cele tip margarita) si o a doua forma, mai putin cunoscuta (la noi cel putin) in care se foloseste ca si decor o coaja intreaga de lamaie, portocala, etc si se pune in varful bauturii, de jur imprejur, in timp ce marginea este de altfel glazurata , creand astfel un contrast de culori foarte frumos.  Ca si mod de preparare, se face prin metoda shake.

Ex: Brandy Crusta (brandy, orange curacao, suc lamaie, lichior maraschino, 1 dash bitter)




Daisy


Ex: Gin Daisy 
Acest tip de bauturi a fost mentionat in versiunile printate ale cartilor de bar undeva prin anii 1860, si initial erau facute  la fel ca si "crustas", dar cateodata aveau cate un splash de apa minerala, dar fara acel tip de decor, elaborat la acea vreme. Erau formate dintr-o bautura de baza (gin, cognac, rom, whisk(e)y, un lichior de portocale, zahar (sub forma de pudra sau sirop) si niste suc de lamaie sau lime.

In retetele ulterioare, lichiorul de portocale a fost inlocuit de maraschino, chartreuse,  iar cantitatea lichiorului ales era egala cu cantitatea de zahar. Mai tarziu, spre sfarsitul secolului al 18-lea, siropul de grenadine, a luat loc lichiorurilor si la fel, cantitatea era egala cu cea a zaharului.

Este foarte posibil ca bauturile tip "daisy" facute in Mexic pe perioada Prohibitiei Americane care  aveau  ca baza alcoolica tequila, au fost primele Margarita. (margarita  = daisy = margareta).

O bautura de tipul acesta se serveste foarte rece, si trebuie agitata foarte tare in shaker , dupa care servita cu gheata cracked.



Duos si Trios




Duos sunt acele bauturi care necesita doua ingrediente: distilatul si un lichior, de regula servite intr-un pahar old fashioned. Trios, au nevoie pe langa celalalte doua ingrediente, frisca sau lichior din categoria creme. De retinut faptul ca nu orice Duo poate ajunge Trio si nu toate Trio au pornit ca fiind Duo (foarte ametitor, nu? :d )
Desi o bautura formata din doua ingrediente poate parea simplista, si unele din ele chiar sunt, cand unul dintre ingrediente este un lichior complex cum ar fi Chartreuse, rezultatul final ar putea fi extrem de interesant.



Bauturile care intra in aceasta categorie sunt ideale pentru experimentare. Daca de ex., o reteta cere doua parti distilat si o parte lichior, puteti face o bautura mult mai sofisticata, jongland cu cantitatile , creand bauturi mai dulci sau mai dry (seci).

In cazul  bauturilor Trios, este posibila inlocuirea lichiorului , cum ar fi Baileys, cu frisca lichida,  in bauturi cum ar fi Brandy Alexander, creand astfel variatii interesante.


Ex: Duo - B&B (Brandy & Benedictine)
     Trio - White Russian (vodka, lichior cafea, frisca lichida)




Egg Nogs


Eggnog este o bautura traditionala americana, preparata dintr-un distilat (brandy, rom, whisky sau lichior), lapte si/sau frisca, zahar si albusuri de ou iar de regula ca si decor are scortisoara si nucsoara presarata.

In traducere, "eggnog" inseamna "oua intr-o cana mica" si se pare ca isi are numele dintr-un termen englezesc vechi "nog" care era folosit pentru a descrie un tip de bere destul de alcoolizata.

Varianta englezeasca era numita egg flip si era descendenta dintr-o bautura numita "posset" ce continea oua, lapte, bere sau vin dar reteta a circulat foarte repede pana in America unde a luat forma pe care o are si astazi. Cu trecerea timpului, romul a inceput sa prinda cat mai multa popularitate in cadrul acestei bauturi deoarece era mult mai usor de procurat decat brandy-ul sau alte distilate, datorita comertului facut pe Caraibe.


Ex: Brandy Eggnog




Fix


    Originar, in anii 1870, fix era facut dintr-o bautura de baza , de obicei  un distilat maturat, (genever, whisk(e)y, cognac)  apa, suc de citrice si zahar. Era preparat intr-un pahar tumbler, umplut cu gheata shaved (gheata rasa de pe blocurile de gheata cu un aparat special) si avea ca decor fructe proaspete.  Fructele erau cele care defineau fix-ul. 
Pe la sfarsitul secolului 19 , zaharul a fost inlocuit cu curacao sau cateodata era folosit si siropul de ananas.

Ex: Brandy Fix






Fizzes


    Aceasta bautura face parte din tiparul bauturilor clasice si dateaza de prin anii 1800 , atunci cand s-au preparat pentru prima oara cu binecunoscutul Old Tom Gin.
 Astazi, formula este neschimbata, bautura fiind formata dintr-o bautura de baza, suc de lamaie, zahar (sau sirop) si apa minerala.
 La prima vedere, reteta seamana izbitor cu Collins, dar diferenta intre cele doua este ca fizz se face prin metoda shake cu adaos de apa minerala la sfarsit, iar Collins se prepara direct in paharul clientului.
Fizz-urile ar trebui consumate foarte repede pentru a evita pierderea carbogazificarii.

Optional puteti folosi un albus de ou pentru a-i oferi o consistenta deosebita. Chiar va recomand! Priviti-l pe maestrul Dale De Groff cum prepara aceasta minunata bautura !
   
   Ex: Morning Glory Fizz



Flip


Conforma Dictionarului Englez Oxford, termenul de "flip" a fost folosit prima data in 1695 pentru a descrie un mix intre bere, rom, zahar, ou care era incalzit cu un fier incins. Acest fier facea ca bautura sa se emulsifice (to flip) si de aici I s-a tras numele. Cu trecerea timpului, berea a fost scoasa din reteta iar cantitatea de zahar si ou a crescut  si a incetat sa mai fie servit cald.

Primul ghid de barmani care a publicat reteta completa pentru acest tip de bautura a fost  "How to Mix Drinks; or, The Bon-Vivant's Companion" scrisa de Jerry Thomas. In aceasta carte (pe care sincer vi-o recomand) descrie bautura intr-un mod nemaintalnit pana atunci: "Lucrul esential in prepararea flip-urilor de toate tipurile este sa creezi cremozitate, prin repetarea turnarii tuturor ingredientelor dintr-un vas in altul si amestecarea oualor in prima instanta ."


Astazi este o bautura facuta din aproape orice baza alcoolica (distilat, vin si lichior) , zahar sau sirop si un ou intreg. Este recomandat sa folositi doar oua proaspete, si sa shake-uiti foarte puternic pentru a se amesteca ingredientele corespunzator. Ca decor , se merge pe tiparul clasic si anume nucsoara.

Ex: Port Flip


Frappe


Contrar a ceea ce se intampla in ziua de azi prin barurile la moda de la noi , " frappe " este o clasa de bauturi care este formata dintr-un singur distilat servit peste gheata crushed intr-un pahar tip        " Sour Glass ".

Bauturile preparate in genul acesta sunt servite de regula dupa masa, ca si digestiv si mai sunt cunoscute si sub numele de Mists.
Lichioruri ca Benedictine sau Cointreau Noir reprezinta ingredientul perfect pentru aceasta bautura.

ex: Wards Frappe








--------------------------------------------- va urma-------------------------------------------------------




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu