7/30/2013

Slalom printre straini - Partea Intai


Salutare !

Proaspat intors din concediu, m-am gandit sa va scriu cate ceva despre experientele mele prin barurile de top din Barcelona. Nu sunt un mare critic de bar, asa ca o sa va prezint aici doar parerile mele proprii si personale. Sper sa va placa... :)

In primul rand o sa va zic ce mi-au zis majoritatea cand au aflat ca ma duc acolo: ATENTIE la hotii de buzunare. Cica sunt pretutindeni. Din fericire, noi nu am avut nici o problema si nici nu am vazut nimic suspect. Am mers foarte mult pe jos, prin locuri aglomerate, cu metroul, cu autobuzul dar nimic.

Am fost impreuna cu iubita mea, Bianca si intelegerea noastra a fost urmatoarea: pe timpul zilei "o las" sa ma duca prin toate locurile turistice: catedrale, parcuri, fantani, magazine etc.. cu conditia ca seara sa iesim intr-un bar bun. Initial am vrut sa mergem in 3 baruri, insa pe parcurs din 3 s-au transformat in 8 ! :)) I just love this bartending life :D


1. DRY MARTINI

Adresă: Carrer d'Aribau, 162, 08036 Barcelona, Spania
Telefon:+34 932 17 50 80 


ERNESTO
Dry Martini a fost prima noastra oprire in slalomul nostru prin barurile catalane.Este un bar fantastic unde se simte din prima stilul clasic. Parca iti aminteste de perioada de aur a cocktail-urilor, unde bauturile erau bauturi. Toti barmanii erau imbracati la 4 ace (exact cum ar trebuie sa se imbrace un barman nu in tricouri si bermude) si erau foarte ospitalieri. De indata ce ne-am pus la bar am fost intampinati cu un zambet larg de catre Ernesto, unul din barmanii ce lucrau in acea seara. Din pacate, el a fost singurul care stia engleza de acolo si cu care ne-am putut intelege. Am facut cunostiinta si dupa aceea a inceput sa ne povesteasca putin despre istoria barului, despre display-ul impresionant de distilate din spatele sau (erau o sumedenie de bauturi din vremea prohibitiei americane) si despre bauturile care se preparau acolo.

Pe langa bauturile clasice care au o cerere foarte mare acolo, mai nou au introdus si un mic meniu pentru turistii care trec pe acolo si prefera bauturile mai fructate. Asadar, eu mi-am luat un Ramos Gin Fizz (plymouth gin, sirop zahar, suc lamaie, apa portocal, frisca lichida, apa minerala) iar Bianca si-a luat un Kumquat Mojito (menta, kumquat, sirop kumquat, lime, rom, apa minerala). Ambele bauturi au fost foarte bune, singurul lucru care nu mi-a placut a fost faptul ca bautura Biancai a fost preparata undeva in spate si nu am vazut modul cum a preparat-o. Pe ea nu a deranjat-o asa ca am trecut repede peste asta, doar eram la Dry Martini ! :D Numele vine de la celebrul cocktail, care a fost atat de apreciat de primul patron care a avut localul, incat a decis sa numeasca asa barul. Desi acum locatia este detinuta de altcineva, numele a ramas acelasi. Cand ceri un Dry Martini, mai mult ca sigur ca vei primi reteta casei care este formata din london gin, vermut francez si bitter de portocale. Bautura va fi intotdeauna preparata prin metoda stir iar ca garnish veti primi o coaja de lamaie .

Partea interesanta este ca in capatul barului este un aparat care tine evidenta la cate Dry Martini s-au preparat in acel local. Dupa ce preparau un Dry Martini, barmanii se duceau si mai bifau unul pe lista. In momentul acela erau peste 1 milion de Dry Martini preparate. Un lucru care mi s-a parut iarasi de mare efect a fost faptul ca daca vroiai, iti comandai un Dry Martini si primeai si un certificat de autenticitate semnat de barmanii de acolo din care reiesea ca ai fost acolo si ai baut un Dry Martini.

Barul era foarte bine amenajat, incredibil de curat si decorat cu foarte mult bun gust, intr-un stil demn de "World Best Bars." Anul trecut a iesit pe locul 19. Si nu ma surprinde deloc. De la ospatari pana la bucatari, toata lumea te saluta si iti zambea. Bucatarii aveau un loc special in coltul barului unde preparau tot felul de "tapas" pentru a putea fi servite clientilor ce stau pe bar. Noi am primit doua portii mici de risotto cu cerneala de sepie. A fost incredibil de bun. Pe langa aceasta, au deschis recent si un restaurant tip "speakeasy" in care intrarea se facea discret printr-o bucatarie. Noi mancasem inainte si nu am mai vrut sa intram.

Pe langa acest minunat bar, exact imediat se afla inca o locatie ce apartine de Dry Martini care este de fapt o academie unde se tin cursuri si training-uri pentru barmani. Am intrat inauntru (bineinteles) iar acolo era un loc foarte mare dotat cu tot felul de sticle, ustensile etc. M-am interesat putin si se pare ca sunt foarte cautate si foarte bune acele cursuri de catre toti barmanii din Spania. Cine stie, daca o sa mai ajung vreodata pe acolo, o sa ma duc si eu. :)

Una peste alta, Dry Martini a fost o experienta inedita din care am invatat foarte multe si o recomand cu tarie tuturor celor care trec prin Barcelona. Este un loc care te trezeste la realitate, care iti aminteste despre ce inseamna serviciile in locatii, lucru ce pare sa fie uitat aici in Romania...


2. MAGATZEM ESCOLÀ 

Adresă: Carrer Comercial 13, 08003 Barcelona, Spania

Telefon: +34 931 67 26 55



A doua locatie pe care am am avut ocazia sa o vizitez nu a fost un bar. Ba de fapt, a fost, dar nu in modul in care ati crede.. Dupa cum spune si subtitlul, a fost un magazin. Dar nu orice fel de magazin...

Situat in Born, o zona aflata in apropierea portului,  Magatzem Escola este rezultatul visurilor lui Joao Eusebio care a vrut sa faca ceva pentru comunitatea barmanilor catalani. Este un magazin ce se pliaza in mod special pe nevoile clientului, care de cele mai multe ori se dovedeste a fi barman.

Pe langa faptul ca are o sumedenie de tipuri de distilate, pe care noi probabil nu o sa le vedem prea curand la noi in tara, ceea ce il face deosebit este faptul ca ai ocazia sa testezi produsul inainte sa il cumperi. Adica daca apare un produs nou, pe care ai vrea sa il ai la tine in bar si nu stii sigur daca ti se potriveste, ai ocazia sa il gusti si mai mult de atat poti sa iti prepari o bautura mixata cu el pentru a-ti face o idee mai buna. Si nu te costa nimic ! Unde si cum, o sa va spun in randurile urmatoare... :)


Daca nu iti plac distilatele si esti un fan al vinurilor, nu este nici o problema. Poti face acelasi lucru doar ca la o scara mai redusa. Ce inseamna asta? Pai inseamna ca sunt dotati cu un aparat ultra modern, ferrari-ul frigiderelor de vin daca vreti, care are posibilitatea de a mentine vinurile in parametri corecti pana la 2-3 saptamani, chiar daca dopul a fost desfacut. Eu unul nu prea sunt un mare impatimit al vinurilor, dar mi se pare foarte tare ideea. Asa ai si posibilitatea de a servi doar un singur pahar dintr-un anume sortiment fara sa fii nevoit sa cumperi toata sticla. Genious Joao ! ;)

Ce mi-a placut foarte mult la Joao a fost faptul ca din clipa in care ne-am cunoscut m-a facut sa ma simt ca acasa. Mi-a prezentat tot conceptul magazinului si mi-a placut foarte mult stilul sau organizatoric. Fiecare lucru din magazinul sau avea o logica. Pana si ordinea expunerii produselor nu era lasata la voia intamplarii. Iarasi un lucru care ma incantat a fost relatia sa pe care o are cu barmanii. Este foarte apropiat de ei si incearca sa ii ajuta prin toate modurile posibile. La rugamintea lor, a inceput sa importe ustensile de bar, carti  de pe site-uri titrate cum ar fi cocktail kingdom, amazon, etc.  Asa ca este imposibil sa mergi acolo ca barman si sa iesi cu mana goala. Pur si simplu este imposibil. :) Dar suportul sau pentru comunitatea de barmani nu se opreste aici:

Cine doreste se poate antrena in "laboratorul" sau subteran pentru diverse competitii sau evenimente. Spun subteran pentru ca efectiv este construit sub pamant. Chiar se poate vedea prin podeaua magazinului...Tare nu ?

Acest "laborator" este format dintr-un bar de ultima generatie construit de el pentru diverse activitati. Daca vrei sa incerci un produs nou, vei fi dus acolo. Daca vrei sa te antrenezi, poti merge acolo fara probleme.

Pe langa aceasta, acest "laborator" este dotat si cu o sala mare in care se tin regulat training-uri, seminarii, prezentari de noi produse etc. Nume mari ca Gary Regan, Ian Burrel, Alex Kammerling i-au trecut pragul. Deci vorbim de prezentari adevarate, nu de fetiscane frumusele care nu stiu diferenta dintre un "mason jar" si un "borcanel." :)

Fiind pentru prima oara acolo, am avut placerea de a fi invitati si noi in "laboratorul sau" unde am primit fiecare cate un cocktail. Eu pentru ca nu mai incercasem niciodata produsul lui Alex Kammerling, am primit un Kammerling Negroni (Kam & Sons, Campari, Carpano Antica) iar Bianca a primit un Coconut Daiquiri (rom alb, suc de lime, piure cocos). Dar ce Daiquiri !!!! In viata mea nu am baut ceva mai bun. Tin sa recunosc ca foarte rar beau ceva atat de bun incat sa imi ramana gandul la el. Ultima oara cand am patit asa a fost in Octombrie 2012 la Bar Convent cand am baut White Dog Single Malt Spirit preparat intr-un mod inedit de catre colegul nostru, Andrzej Rachwalski. Dar sa revenim la oile noastre...

Ceea ce a facut sa iasa in evidenta aceasta bautura a fost combinatia (pe care sincer eu nu as fi facut-o niciodata) intre cocos si piper negru. Piper care trebuie presarat deasupra ca si un garnish de completare..O nebunie... Cand aveti ocazia, nu ratati sa va preparati unul ! O sa merite! :)



Daca treceti vreodata prin Barcelona, pe langa port trebuie sa treceti neaparat si pe la el. O sa va placa la nebunie! Pasiunea sa pentru bartending nu are limite si oamenii ca Joao ma fac sa fiu mandru ca mi-am ales acest drum in viata...





3. BOADAS

Adresă: Tallers 1, 08001 Barcelona, Spania

Telefon: + 34 933 18 95 92



Povestea acestui bar incepe in1820 atunci cand "La Pina de Plata", un local situat langa Parque Central din Havana (Cuba) a fost preluat in 1898 de catre Don Narciso Sala Parera schimbandu-i numele in Bar Ristorante La Florida, La Floridita cum il cunoastem noi astazi. Desi barmanii erau pregatiti sa pregateasca bauturile foarte reci in shakere formate din 2 sau 3 piese, Parera i-a invatat sa le prepare si in stilul traditional, prin turnarea lichidului dintr-un pahar de ameste in altul in timp ce gheata era stabilizata cu o strecuratoare julep.


Unul din verii lui Parera era Miguel Boadas care a in scurt timp a reusit sa execute aceasta miscare cu maiestrie. In 1925 el a emigrat in Barcelona si a inceput sa atraga prin stilul sau de preparare neconventional o sumedenie de artisti, filozofi si scriitori. Si-a deschis primul sau local in 1932 numindu-l Las Boadas, astfel devenind primul cocktail bar al Spaniei. Un an mai tarziu, fiica sa Maria Dolores s-a nascut si pentru ca aproape toata copilaria ei s-a jucat cu paharele, faptul ca a inceput sa calce pe urmele tatalui sau nu a fost nici o surpriza pentru nimeni. Dupa moartea tatalui sau in 1967, Maria a continuat traditia prepararii bauturilor tip Parera alaturi de sotul sau Jose Luis Maruenda (Josep) care a fost deasemenea pregatit de catre Don Miguel.

Cu o asemenea istorie, era si imposibil sa nu imi doresc sa ajung si aici. Situat langa una dintre cele mai populate artere, Las Ramblas, Boadas este un local micut dar cu foarte mult gust. Barmanii sunt imbracati la 4 ace, semn ca tin foarte mult la eticheta "de pe vremuri", atunci cand barmanul chiar arata a barman, nu a gropar.  Este un bar simplu, cu un meniu simplu, nu o sa gasiti nimic sofisticat aici. Majoritatea bauturilor vandute aici sunt Boadas (curacao, dubbonet, rom) Canaletas (campari, dubbonet, gin, cointreau) si Martini, Manhattan, etc. Daca vreti sa vedeti mixologie moleculara, cu siguranta nu o sa o gasiti aici. Daca vreti flair, acesta este ultimul loc unde l-ati putea vedea. Aici o sa gasiti cu mult mai mult decat atat. O sa gasiti niste persoane zambitoare, foarte ospitaliere care o sa aiba grija de voi din moment ce o sa va asezati pe scaunele de la bar.

Cu toate acestea, atractia principala pentru care merg cei mai multi este abilitatea lor de a prepara acele bauturi prin metoda invatata de la Don Parera. Si anume, throw-ul care este atat de popular astazi prin majoritatea barurilor in care se servesc preparate de calitate. Desi am vazut bauturi preparate prin metoda acesta de foarte multe ori, stilul lor este aparte si ori de cate ori barmanii executa acele miscari, toti ochii sunt pe ei. Priviti aici cum este preparat un Martini in modul acesta pentru Dale DeGroff !

Acest mod de preparare nu este singurul pentru care sunt ei cunoscuti. Un alt mod de preparare pe care ei il abordeaza este shake-ul clasic, cu doua pahare, prin care se preparau bauturile inainte ca se existe
shaker-ele pe care le cunoastem noi astazi. Pentru cei care nu cunosc acest mod, practic peste paharul in care ai gheata si distilatele ce urmeaza sa le prepari mai pui un pahar asemanator doar ca de data asta cu gura in jos. Pentru a prepara o bautura in modul acesta ai nevoie de niste maini sigure deoarece pericolul de accidentare este mult mai ridicat, mai ales ca este vorba despre sticla. Asa ca NU incercati asta acasa! ;)

Eu mi-am luat un Negroni straight-up, bineinteles preparat prin throw iar Bianca si-a luat un Strawberry Daiquiri. (fetele astea..). Paharele de servire acolo sunt foarte mici, sunt asemanatoare cu cele folosite in perioada prohibitiei in care cocktail-urile nu erau atat de voluminoase.

Mi-a placut foarte mult atmosfera de acolo si mi-ar fi placut sa o vad si pe Maria Dolores dar am aflat de la barmanii de acolo ca este bolnava si din pacate nu prea mai trece pe acolo. Dar pentru cine doreste o sa vada, exista acolo un tablou care o infatiseaza in timp ce pregateste o bautura !


Ceea ce face deosebit acest bar este faptul ca tine vie amintirea vremurilor de odinioara cand barmanul avea un statut social destul de ridicat si cand meseria se practica cu mandrie ! Asa ca daca treceti pe Las Ramblas, trageti o fuga si pe acolo , nu o sa regretati !



4.MUTIS

Adresă: Avinguda Diagonal 438, ‎08037 Barcelona, Spania

Telefon: +34 932 174 338


Incalziti bine dupa spectacolul oferit de barmanii de la Boadas, ghidul nostru Francesco a decis sa ne faca o surpriza. Si inca ce surpriza ! In timp ce mergeam spre urmatoarea locatie, ne-a spus ca trebuie sa intre putin intr-o cladire sa vorbeasca cu cineva si daca vrem sa il insotim. Nu banuiam niciunul ce se va intampla...

Am intrat inauntru si la intrare era un domn ce avea vreo 50-60 de ani care se juca Solitaire pe laptop. Au vorbit ceva in spaniola dupa care acel domn a transmis mai departe printr-o casca. Fiind pentru prima oara acolo am crezut ca se procedeaza acolo si ca domnul acela era un fel de paznic. Ne-a dat voie sa mergem mai departe si in timp ce urcam scarile, deodata s-a deschis o usa dintr-un perete si a aparut o domnisoara care ne-a invitat inauntru. Eram putin dezorientat (de vina puteau sa fie si cele doua Negroni pe care le servisem deja) dar cand ne-a spus "Bienvenido a Mutis" mi-am dat seama ca Francesco ne-a pregatit ceva spectaculos...

Mutis nu este altceva decat un bar tip "speakeasy" plasat direct in inima orasului. Din momentul in care ai intrat inautru te simti in alta lume, parca uitata de timp. Exact asa cum imi place ! :) Decorul era retro si ce era frumos era ca atmosfera era una prietenoasa. Toata lumea ne zambea si ne adresau cateva vorbe,
chiar daca engleza lor era putin stalcita. Am citit in carti despre asemenea baruri ascunse de ochii lumii dar nu am fost niciodata intr-unul asa ca am vrut sa profit la maxim de aceasta ocazie care mi-a fost oferita.

De cum am intrat inauntru, barmanul ne-a intampinat cu un zambet larg si ne-a poftit la bar. Ne-a povestit putin despre conceptul locatiei, despre numele locatiei care in catalana inseamna "liniste", (tare, nu?) despre evenimentele care se tin acolo, despre muzica live *buna* care se canta acolo, despre meniu, etc..

Barmanul nu era altul decat Paolo de Venuto, participant regulat la World Class. Ce mi-a placut foarte mult la el a fost faptul ca ne-a facut sa ne simtim ca acasa, (pentru a nu stiu cata oara in Barcelona) si faptul ca era foarte pasionat de ceea ce facea. Se simtea in vocea sa. Originar el este din Italia dar a dorit sa experimenteze mai mult din aceasta lume minunata a barului asa ca a inceput sa faca sesiuni de pregatire prin toate orasele mari precum Londra, Barcelona, Tokio etc. Chiar ne povestea ca a fost intr-o sesiune de pregatire de 2 luni in Japonia si cand a plecat cu avionul a avut doar un bagaj de 9 kg iar cand s-a intors avea doua bagaje de 22 kg fiecare. Si nu erau pline cu haine cumparate la reduceri de la Zara! :))

Dupa ce ne-a prezentat meniul si ne-a explicat tendintele de acolo, ne-am comandat fiecare cate o bautura, care mai de care mai interesanta pentru fiecare in parte. Bianca si-a luat un Citronella Gin Fizz (gin, lemongrass, suc de lamaie, sirop zahar, albus ou, apa minerala) iar eu un Vieux Carre (rye whiskey, cognac, benedictine, vermouth rosu, bitter). Yeah baby !



Mi-a placut foarte mult modul sau de abordare a cocktail-urilor si faptul ca ne-a prezentat fiecare bautura in parte atunci cand "asambla" bauturile. Faptul ca noi am fost in acea seara acolo a fost un eveniment special si pentru el deoarece atunci cand a inceput sa imi prepare mie bautura a scos dintr-o cutie un mixing glass  absolut superb pe care si l-a adus special din Japonia si pe care l-a folosit doar la World Class. Asta da onoare ! Atentia sa pentru detaliii a fost uimitoare, semn ca i-a prins bine timpul petrecut pe taramurile nipone.

Ca si bautura de ramas bun ne-a prezentat o reteta proprie a cocktail-ului Cosmopolitan pe care l-a infuzat cu vanilie. A fost exact ce aveam nevoie ! Multumim Paolo !

 Vizita voastra in lumea barurilor din Barcelona nu va fi completa daca nu treceti si pe acolo. Recomand 100% !



                                                           -va urma-



7/09/2013

Doamnelor si domnilor, stimati colegi, dragi prieteni, vi-l prezint pe......


Gary Regan


Salutare !

M-am gandit sa mai schimb putin dinamica postarilor cu care v-am obisnuit, asa ca din cand in cand voi mai adauga cate un interviu luat diferitelor persoane din industria noastra. De data aceasta s-a nimerit a fi Gary Regan. Apropo, stie cineva cine este Gary Regan? Daca nu, va invit sa il cunoasteti in randurile urmatoare...

Nascut pe 18 Septembrie 1951 la Lancashire, Anglia, Gary Regan a intrat de mic in industria barului. De la varsta de 14 ani cand a inceput sa lucreze pentru prima oara turnand beri pentru clientii fideli ai localului tatalui sau, "Horse and Jockey" si pana in ziua de azi, si-a format imaginea unui  personaj neobosit si omniprezent in ceea ce inseamna bartending-ul modern.

Retras de ceva vreme din spatele barului, grija sa principala a fost sa transmita un mesaj corect tinerilor barmani care vin cu pasi repezi in urma sa. Asadar, incepand din 1991 pana acum a publicat nu mai mult de 12 carti, toate abordand lumea barului. De la "The Bartender's Bible" (prima sa carte) si "The Joy of Mixology" pana la "Annual Manual for Bartenders" si "The Negroni - A Gaz Regan Notion" (ultima aparuta) cartile sale sunt pline de intelepciune, umor si multa energie pozitiva.

Pe langa cartile sale, Gary "gaz" Regan publica si un newsletter on-line care ajunge la aproximativ 10 000 de barmani si consumatori. Deasemenea sustine si " Worldwide Bartender Database ", o comunitate online formata din aproximativ 3000 de membri, 80% din ei fiind din Statele Unite, unde Gary Regan posteaza anunturi despre job-uri, concursuri, festivaluri si seminarii.

Colaboreaza cu publicatii ca "The Malt Advocate", "Nation's Restaurant News", "Cheers Magazine", "The Wine Enthusiast" si "The San Francisco Chronicle" unde are o rubrica intitulata "The Cocktailian" unde abordeaza diferite aspecte ale bartending-ului.
Lucrarile sale au aparut in reviste si ziare in aproape toata lumea, in tari ca Mozambique, Namibia, Africa de Sud, China, Mauritius etc... (te cam pune pe ganduri, avand in vedere ca in "presa" scrisa din Romania nu a aparut nimic de genul acesta).

Este fondatorul "The Institute for Mindful Bartending" impreuna cu Dushan Zaric si Aisha Sharpe, un proiect ce vizeaza partea spirituala a acestui job. A condus numeroase prezentari si workshop-uri pe subiectul acesta in Paris, Dubai, Beirut, Moscova si Statele Unite. Acest subiect, deosebit de important pentru el, este abordat si pe blogul sau ori in cartile sale "The Annual Manual for Bartenders", motto-ul sau fiind: "Bartenders can change the world" (Barmanii pot schimba lumea) . Interesant, nu ? :)

In timpul sau "liber" colaboreaza regulat cu cele mai mari companii din lume de bauturi spirtoase cum ar fi: Diageo, Pernod-Ricard, Heaven Hill, etc. dar si cu alti producatori si promotori din toata lumea. In cadrul acestor colaborari, tine seminarii, workshop-uri si jurizeaza competitii internationale de barmani, printre care si "World Class Reserve" (poate una dintre ele mai mari competitii pentru barmani).

A fost cooptat in pozitia de conducere in 2011 si 2012 in ceea ce inseamna "Bar Smarts Graduates Program",  un program amblu in ceea ce priveste dezvoltarea bartending-ului pe toate segmentele. Este considerat a fi cel mai complex ghid pentru barmani din lume deoarece implica seminarii, training-uri, workshop-uri etc. a celor mai titrati oameni din domeniu. Nume ca Dale Degroff, Robert Hess, Kathy Casey se numara printre cei care le conduc alaturi de Gary Regan.

Desi este mereu super ocupat si traieste pe alt fus orar, totusi am reusit sa dau de el si a fost de acord sa imi acorde un mic interviu. Pentru a-i pastra integritatea, nu il voi traduce. Cine nu intelege, folositi google translate. :) 

1. We all know Gary Regan from various books, video clips, websites, trainings etc. but we know very little about Gaz Regan, the man. Can you tell us something about yourself that is not bar related? 

When I’m not leading my bar life I like to read spiritual books, I studied with a shaman for 20 months and use shamanic rituals in my spiritual practices.  Oh, and I LOVE women! J

2. How did you start in the bar industry and what is keeping you here ?


I was brought up in the pub business in the UK and I’ve never wanted to work in any other industry.  We serve others, and have a damned good time doing it.  What could be better?

3. What makes you so passionate about this trade ? 


I love to communicate, to start a conversation, and to hear what others have to say.

4.  We know that you are one busy man writing books, judging competitions, doing seminars etc...From all of this bartending interaction what do you treasure the most ?

When I work behind the bar at the Dead Rabbit, NYC (6 shifts per year!)

5. When are you doing seminars, what do you focus on? What is the first thing that a bartender must know ? What is the most important aspect of this trade ?
 
Service, service, service.  The job is all about being of service and communication.  Learn how to talk to people, AND how to listen to people.

6. We've all heard a lot of things (mainly rubbish) about bar trends. What will be next, what will be after etc etc.. I will not ask you about this but instead I want to ask your what do you think about bartending worldwide? Where is it heading to ? 


I’m overjoyed about where 21st-century bartenders have taken our craft, and I see it getting better and better all the time. There will be mistakes, but that doesn’t matter.  What matters is to keep trying to further our craft.

7. If tomorow you will run out of ink, what would you do for the rest of your life? 


Read, watch movies, meditate.

8.  We are almost at the finnish line. We know you wrote at least a dozen of papers  & books about the Martini but there is not too much written about your  personal preference. Can can you tell us how do you drink your Martini ? What is your favourite way of sipping this marvelous drink ? Who knows, maybe you would pop up in our bar one day.

 
Ice cold.  Straight up.  One olive.  Not too dry. A dash of orange bitters

9. In the end, is there something that you would like to share with the bartenders from Romania ? When we will see you here mixing some finger-stirred Negronis ?


I’d love to get there soon, but in the meantime I’d like to tell Romanian bartenders that their job is a very important job.  By making people happy, bartenders can change the world.



Ce ziceti de ultima lui propozitie ?  Interesant, nu ?



Cam atat pentru moment, va mai astept si cu alta ocazie ! :))

Pana data viitoare,
Toate cele bune